Alegere si rezervare domeniu web

Rezervarea de domeniu web este un element esential, fara de care site-ul de prezentare sau magazinul online nu poate fi vizibil.

Pasul de rezervare domeniu nu este un proces complicat, insa alegerea numelui de domeniu este foarte importanta si poate determina pozitia pe care este afisat site-ul tau in rezultatele motoarelor de cautare.

Cele mai uzuale situatii care se intalnesc in acest moment pentru site-urile existente sunt:

1. Nume de domeniu web comun, format din cuvinte relevante pentru activitatea prestata

Alegand un astfel de domeniu, te vei diferentia de concurenta printr-un nume de site distinct si poti chiar construi un brand plecand de la acest nume. Un alt avantaj este ca motoarele de cautare vor aprecia faptul ca ai un nume de site relevant pentru produsele sau serviciile pe care le vinzi si, astfel, te vor pozitiona mai bine fata de concurenta.

Ca dezavantaj al acestei practici ar fi ca pentru un domeniu de activitate cu o concurenta puternica, cum este exemplul pe care l-am dat cu pantofii de dama, pot aparea foarte multi concurenti care sa-si aleaga un nume de domeniu site similar cu al tau. Riscul este ca atunci cand clientii te vor cauta pentru a doua oara, sa te confunde, sa intre pe un site concurent si sa cumpere de acolo.

2. Nume de domeniu web propriu, format din numele firmei sau o denumire abstracta pentru domeniul tau de activitate 

Prin alegerea unui astfel de domeniu web iti creezi un brand si o identitate in mintea vizitatorilor si clientilor tai, fapt care te va diferentia clar de concurenta.

Totusi, exista riscul ca utilizatorii site-ului sa nu retina renumele ales de tine si sa nu mai stie ce anume sa caute cand incearca te gaseasca pe internet.

Indiferent de tipul de nume de domeniu site pe care il alegi, iti recomandam ca acesta sa fie cat mai usor de inteles in cadrul unei conversatii telefonice sau fata in fata. Pentru aceasta este de evitat sa folosesti cuvinte foarte lungi sau o alaturare de foarte multe cuvinte. De asemenea trebuie avut mare grija la cuvintele dintr-o limba straina, pentru ca intr-un fel se pronunta si altfel se scriu, iar cand utilizatorul va dori sa te caute pe internet, nu va sti sa scrie numele domeniului tau. La fel,  atunci cand comunici prin telefon adresa ta de e-mail, care include numele de domeniu (adresa@numedomeniu.ro), pot aparea dificultati si confuzii daca numele domeniului nu este bine ales.

Domeniu Site .ro

Pentru domeniile cu terminatia .ro verificarea disponibilitatii unui nume de domeniu web poate fi facuta la reteaua nationala de calculatoare RoTLD:  ‘romanian top level domain‘.

Intrucat numele domeniului este definitoriu pentru orice brand, este indicat sa te sfatuiesti cu specialisti care te vor ajuta sa alegi cel mai bun nume pentru afacerea ta. Asteptam mesajul tau prin formularul de contact pentru intrebari si neclaritati cu privire la procedura de alegere a numelui de domeniu site si pentru rezervare domeniu.